'Carbon boerderij': Airco tijdens de opwarming van de aarde

Het afkoelen van de aarde staat gelijk aan het terugbrengen van de bossen op de wereld. Niet alleen omdat bossen enorme hoeveelheden koolstofdioxide opnemen en opslaan, maar ook omdat ze een dikke levende laag op de grond zijn; ze houden water vast, verminderen wind en maken temperaturen draaglijk. Als je ooit op een bloedhete zomerdag een bos in bent gelopen, weet je wat bossen kunnen doen. Dit effect moeten we op wereldschaal creëren.

De uitdaging bij herbebossen is niet dat de bomen niet zullen groeien. Op veel plaatsen keert het bos vanzelf terug als mensen niets doen: denk aan een verwaarloosde achtertuin. De uitdaging is echter dat mensen het land ook willen gebruiken voor landbouw. Er zijn over de hele wereld veel monden te voeden, dus we kunnen dit kostbare land niet zomaar weggeven aan de wildernis, toch?

Wat een conflict lijkt, is eigenlijk een kans. Boerderij en bos kunnen niet alleen naast elkaar bestaan, ze kunnen ook één en hetzelfde zijn! Je hebt misschien gehoord van dingen als voedselbossen of agroforestry: bomen terugbrengen in het landbouwsysteem. Dit resulteert in een sterkere, diversere en meer winstgevende boerderij die ook de positieve effecten van bossen creëert: het opslaan van CO2, temperaturen verlagen en het verhogen van de biodiversiteit.

Door deze ideeën in de praktijk te brengen, matcht The Green Branch boerderijen met bos in Brazilië. Onze herbebossingsprojecten veranderen de kale heuvels van gedegradeerde veeboerderijen in regeneratieve 'Carbon boerderijen'. In onze projecten brengen we natuurlijk bos met biodiversiteit terug op enorme oppervlaktes.

Door je CO₂-uitstoot te compenseren met The Green Branch investeert je in de verkoelende schaduw van bossen. Je koopt een natuurlijke airconditioner die tientallen jaren zal werken!

Thomas Heger The Green Branch